Proiectul WWF România pentru Siguranța Oamenilor și Protecția Urșilor
Proiectul, implementat de către WWF România, își propune să testeze cele cinci tipuri de containere mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite.Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat vineri că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş și și-a exprimat speranţa că și alte localități vor învăța din experiența obținută în cadrul proiectului.
În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urși era foarte mare în Băile Tușnad, localnicii organizând chiar și un marș prin care au dorit să atragă atenția asupra situației disperate în care se aflau, în contextul în care urșii erau prezenți în stațiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraș. Drept urmare, primarul localității a creat un grup de lucru, din care fac parte toți factorii implicați, și s-au luat primele măsuri pentru a ține animalele la distanță.
Achiziționarea celor 16 containere de deșeuri anti-urs s-a făcut cu finanțarea oferită de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot „Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși”. Coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect, inițiat de WWF România în parteneriat cu Primăria Băile Tușnad și Asociația Project Bag, biologul Imecs Istvan, a declarat vineri că anul trecut, în timpul conferinței științifice „Tușnad Eco Bear”, a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite în Parcul Național Tatra și așa s-a născut ideea să se testeze unele și la Băile Tușnad.
La darea în folosință a containerelor anti-urs a participat și Cristian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului specii sălbatice și arii protejate de la WWF România, care a vorbit despre importanța proiectului de la Băile Tușnad, stațiune unde se află un coridor important de deplasare pentru carnivorele mari, acesta fiind și motivul pentru care se înregistrează atât de multe interacțiuni între om și urs. A punctat faptul că proiectul își propune să demonstreze faptul că este posibilă conviețuirea dintre om și urs.
Sursa: realitatea.net