Persoanele cu anumite boli nu vor mai avea dreptul să conducă
Peroanele care suferă de scleroză multiplă, boala Parkinson sau demență nu vor mai avea dreptul să conducă un autovehicul. Dar nu doar aceste boli sunt considerate criterii pentru suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul. Legislația nu dă dreptul celor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet să urce la volanul unei mașini. În situații rare, persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare li se poate elibera sau reînnoi permisul de conducere auto, cu condiția ca afecțiunea să fi fost tratată corespunzător și numai după obținerea unui aviz favorabil din partea unui medic specialist.
La rândul lor, persoanele care au probleme cu aparatul respirator, nu vor mai avea dreptul de a conduce. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului specialist. În cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, permisul poate fi păstrat numai pe baza unui aviz medical autorizat. Și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice. Nici cei cu tulburări psihice sau cu dependență de droguri, medicamente sau alcool, nu au dreptul de a conduce. Iar dacă se constată una dintre aceste afecțiuni ulterior dobândirii permisului, acesta va fi suspendat automat.
Conform legii, persoanele care suferă de diabet zaharat nu pot conduce o mașină. Însă, dacă urmează un tratament medicamentos și se angajează să țină sub control hipoglicemia, își pot păstra permis auto. Totodată, cei în cazul cărora există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă trebuie să efectueze o consultație de specialitate. Și doar dacă obțin un aviz medical autorizat își pot păstra permisul de conducere.
Pentru a avea drept de conducere, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În cazul în care nu se încadrează în aceste limite, nu vor avea dreptul de a conduce un vehicul pe drumurile publice, decât dacă această problemă se rezolvă prin ochelari de vedere sau lentile de contact.
Nici persoanele care au probleme cu auzul și suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule din categoria A sau B, decât dacă acesta dispune de oglinzi mai mari.
Codul Rutier interzice și persoanelor care au boli cardiovasculare să dețină permis de conducere auto. Totuși, în cazul în care afecțiunea a fost tratată și un medic cardiolog a acordat aviz favorabil, atunci șoferul își poate păstra permisul.
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor. Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere. De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul.
Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop. Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente. Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.
Sursa: realitatea.net